torsdag 22 augusti 2013

balsam för själen


och som av en slump när jag googlade boenden längs vägen till det blågula varuhuset så hamnade jag hos bloggen nordingården som lottade ut en övernattning på norrfrid b&b.
med tanke på hur bara senaste året varit med alla läkarbesök, undersökningar och väntan på besked  där jag suttit med som anhörig 
gav jag min motivering 
"att det skulle vara som balsam för själen".
svårt att motivera att man aldrig vinner om man inte ens försöker, eller hur?

men jag vann!

så det kunde väl inte blivit en bättre inledning på semestern än att få hoppa in i bilen och bege sig bort från den här stan som jag känt mig mättad på sen länge. åka in i nästa län, uppleva kuperade landskap och massor av jordbruk längs vägen med ängar fulla av kor. och tillslut kom vi fram, till avfarten som ledde till en slingrig liten grusväg och fram till ett av de vackraste hus jag sett.

efter att ha hälsat på eija som driver norrfrid men som oxå har en underbar gårdsbutik i en lokal under huset (lovar, visar mer av denna i ett annat inlägg!) och handlat på oss lite olika bra-att-ha pryttlar så fick vi en rundtur i huset inför övernattningen, och jag blev totalt mållös!
var det vackert på utsidan, tja, då kan ni ju tänka er hur insidan var.

det var som att komma hem till min mormor, även om min mormors hus aldrig var i närheten av möblemang eller storhet.
men den där luften, och lukten!, som finns i gamla trähus
- helt underbar, sådär sval och som får en att bli barn 
på nytt i sinnet. 
och det var vitmålade brädgolv, kakelugnar och spegeldörrar mest överallt och det kändes som jag dog, om och om igen - för det här är ju drömmen, åtminstone för mig, fast raka motsatsen till hur vi lever idag.

och badrummet, badrummet!
det tog bara andan ur en totalt, stort och så vackert inrett med det häftiga badkaret placerat mitt på med utsikt över ängen utanför

tänk dig att sjunka ner här, med ett regn som öser ner därute - eller kanske ett gnistrande snölandskap!

eija satsar mycket på ekologiskt och återanvändning och det var fantastiskt att se hur hon och hennes man restaurerat huset för att hålla modern standard med gammaldags stil.
och tydligen är allt som inte är fastbultat i huset till salu,
  bara en sån grej!


hade vi orkat laga mat så fanns det ett helt kök till förfogande men vi valde att åka in till centrala sollefteå och dinera. 
sen köpte vi på oss lite gott till kvällen och återvände snabbt,        för som maken sa,
 " man vill ju vara där i huset mest hela tiden".

så vi tog oss en sväng till fåren i hagen

och satte oss sen ute med bullar, kaffe och endast några skällor från fåren som skramlade.

och så var det ju det där med att välja sovrum 
(vi hade ju hela huset för oss själva) 
och det var ett tufft val mellan att sällskapa med en pippi...

eller välja ett lite större, men fågellöst, sådant.

så istället satte vi oss i salen, bläddrade i en hel hög med magasin och sen tittandes på nån film.

och så tände vi ljus och hade det mysigt som bara den där i mörkrets antågande. tillslut blev man dock för trött i ögat och det var dags för sängen.

morgonen efter vaknade vi till strålande sol!

och helt seriöst var jag nog allt lite mörkrädd när jag skulle sova men efter det så sov jag som om jag inte 
gjort så på flera år.
underbart.

hela det här huset är ju som en skattkammare, så i väntan på morgonkaffet som skulle bli klart blev vi fast i läsning av gamla annonser om semesterresor...

och redskap för aktiv hemmaträning
(undrar just vem som sålde dessa, på "berget" i in hemkommun, haha :))dags för frukost 

ord är överflödiga.

getmese för den som känner för det, 
eller ägg från gårdens höns.

länge, länge satt vi och njöt innan det blev dags att packa ihop, ta en dusch i det finaste badrummet och hälsa på fåren en sista gång innan vi blev tvungna att rulla norrut igen.

stort tack till norrfrid samt nordingården för den mycket välkomna, underbara vistelsen.
 som min morfar alltid brukade säga när han var tacksam för nåt nån annan gjort för honom
 - heders!vill du bo på norrfrid b&b så kan du boka
eller varför helt enkelt inte slå en signal till trevliga ägarna med numret du ser här nedan:


9 kommentarer:

Norrfrids Eija sa...

Tina, Tina, Tina! Nu har du gjort mej mållös med dina ord och bilder...det är ju så vackert så det gör ont, ja det är som ett helt resereportage och en mycket spännande och norrfridig upptäcktsfärd du så målande berättar om! Upptäcker vårt hus på nytt, känns precis som första gången vi klev innanför ytterdörrarna och in i det nya spännande...
Är så glad att få ha haft er som gäster!
Amanda hälsar också!
Kram Eija

tina sa...

Norrfrids Eija:
Jag är så enormt glad att ha fått vara gäst i detta vackra, som minner mig om tiden hos min mormor och morfar - den bästa tiden under min uppväxt. Jag har en bild framför mig hur jag vill bo, och det är lite lantligt med grusad väg där jag får svischa fram med cykel med ballongdäck och med får som bräker på gården. Och jag vill ha växthus där jag odlar mina egna grödor och en hunds päls som jag får borra in näsan i när jag pussar den på huvudet! Och jag vill tassa barfota på ett vitmålat brädgolv och jag vill öppna och stänga spegeldörrar och njuta mitt kaffe på en farstutrapp!

I helgen låtsades jag som om Norrfrid var "mitt" och det gav sån tillfredsställelse att få utlopp för allt sånt som jag drömmer om - små enkla saker egentligen som jag kommer leva på så länge, länge!

Tack för att såna som du väcker upp slumrande hus ur sin sömn, och låter människor få ta del av och uppleva sånt som man trodde man glömt bort <3

Kram

Anonym sa...

Basta sota Eija!
Tack for att sana som du och din man finns, som tar tag i drömmar och far ut det i hander och verk! Att det hander pa riktigt! HEDERS! skrev vinnerskan och jag instammer verkligen. Har alldrig varit sa norrover i Sverige men en dag...Just nu bor vi ju sedan 17 ar i MellanOstern och nog ar ert hem och omgivningar en HARLIG DROM! Som ni själva har byggt upp!! Salongen med soffan och stolarna...ALLES! Mums! Du berikar min vardag men inputs. Kanske ska jag ge mina ritningar till en lokal snickare....All LYCKA TILL i fortsättningen! Kram
Zazza Susanne Jebara

Fjällripan sa...

Så mysigt och fint!! Förstår att ni trivdes! Älskar köksbordet, bla :)

Ha en härlig vecka nu 8)

Designe sa...

Vilket underbart inlägg! Såå fint skrivet och underbara foton! Förstår hur du menar även om jag inte sovit i huset men när man kommer in i rummen så vill man liksom bara gå och lägga sig och sova gott! Så inbjudande! :)

tina sa...

Fjällripan: Ja det var helt underbart och jag rekommenderar er att ta en sleepover i det här huset :)

Och köksbordet ja, som jag längtade efter frukosten för att få sitta där med solen som sken in genom fönster och över vackra golv ätandes mitt fil. Jag älskar det. Jag älskar helheten!

tina sa...

Designe: Tusen tack för din respons, det gör min dag :) Och ja, jag hoppas verkligen fler får upp ögonen för detta underbara ställe så att Eija och hennes man kan leva sin dröm men oxå så att folk kan få sova en sån där underbart fridfull sömn.

Att få vakna upp där, oj...det kändes som om jag vunnit på lotto! Jag var nog verkligen i behov av lite lugn och ro, och att få min leva-på-landet-längtan lite stillad.

n o r d i n g å r d e n sa...

Åh vilket fint inlägg du gjorde,vilka bilder!!! Och du var verkligen värd detta pris!!! Så kul att se och tack för länk till mej!!!!!!!

tina sa...

nordingården:

det är jag som är ytterst tacksam, för vinsten och hur gott det gjorde för en trött själ :)

att länka är det minsta jag kan göra <3

återigen, tack - till dig och eija :)